GASTRONOMIA SITGETANA 100%, COM FER UN BON XATÓ!

© Ruta del Xató

Aquesta setmana s’ha inaugurat la Ruta del Xató 2014-2015, on nombrosos pobles i ciutats de Penedès i Garraf rendeixen homenatge a aquest tan nostrat plat d’hivern.

Tot i que els seus orígens són incerts, hi ha una història que diu que el nom de “xató” li va donar en Ramon Canudes, amic de l’artista Santiago Rusiñol, qui en veure’l per primera vegada exclamà “chateau!”, mot francès per designar un castell, impressionat per la seva forma i quedant la onomàstica en català del mot com nom d’aquesta original amanida tan tradicional, i casolana.

 La seva temporada coincideix amb la de l’escarola, del novembre al març. Aquest tipus d’enciam és el principal ingredient del plat, i se serveix acompanyat d’olives, bacallà, tonyina, seitons i la seva reconeguda salsa. Per als amants de la vida sana, sapigueu que és un plat cardio-saludable!

Com a curiositat, molts de vosaltres pensareu que el nom “xató” defineix tot el plat, però en realitat es refereix a la salsa que acompanya l’amanida.

Si voleu saber en quins restaurants de Sitges podreu tastar el Menú del xató des del novembre fins al mes d’abril, seguiu el següent enllaç: xató a Sitges

 I aquí us en deixem la recepta del xató de Sitges:

Ingredients del xató

©Ruta del Xató

Ingredients per a la salsa (4 p.)

· ametlles torrades: 100 gr

· avellanes torrades: 60 gr

· seitons: 2 peces

· grans d’all: 2 peces

· nyora escaldada: 4 peces

· bitxo (optatiu): 1/2 peça

· pa fregit o torrat: 2 o 3 llesques

· oli

· sal

· vinagre

Ingredients per al plat (4 p.)

· escarola: 2 peces

· seitons: 2 peces

· tonyina salada: 100 gr

· bacallà salat i esqueixat: 100 gr

· olives arbequines: 100 gr

 

Elaboració

En un morter es trinxen a mà les ametlles, les avellanes, els seitons dessalats, els grans d’all, la polpa de les nyores, el bitxo (optatiu), les llesques de pa fregit (es poden remullar amb el vinagre o posar el vinagre a part), el vinagre i la sal, i es va lligant amb l’oli d’oliva. Es netegen, es remullen i es trossegen les escaroles. Dessalarem els seitons, la tonyina salada i el bacallà (aquests dos darrers els esqueixarem), i els afegirem al recipient juntament amb l’escarola. Hi abocarem les olives i finalment la salsa ben lligada. Ho barrejarem tot bé perquè tots els ingredients quedin impregnats de la salsa i omplirem els plats mirant que hi hagi de tot fent com un castell d’escarola.

Bon profit!

*Referències:

www.rutadelxato.com

http://www.onomastica.cat/sites/onomastica.cat/files/16_muntaner.PDF

*Imatges: © Ruta del Xató

Leave a Reply