El Cau Ferrat, nominat a ser Museu Europeu de l'Any

És un dels 49 candidats per a rebre aquest reconegut premi, que lliura el Consell d’Europa des de 1977.


El Museu del Cau Ferrat és un dels 49 candidats a ser Museu Europeu de l’Any, el prestigiós premi que lliura el Consell d’Europa per a distingir els projectes i instal•lacions innovadores, que han demostrat la seva capacitat per “atreure públic i satisfer les expectatives dels visitants en un ambient únic, amb una presentació i interpretació imaginativa, i en enfocament que afavoreixi l’educació i la responsabilitat social”. El Museu Europeu de l’Any (European Museum of the Year Award) és un premi creat el 1977 pel Consell d’Europa, organisme del qual en formen part 47 estats del continent, amb l’objectiu de reconèixer l’excel·lència dels museus europeus.
 

El Cau Ferrat és l’únic museu català inclòs en els nomenaments d’enguany. Els 49 candidats procedeixen de 24 estats diferents. A l’Estat espanyol hi ha una altra candidatura, la del Museu del Vi de Pagos del Rey (Zamora). Els estats amb més nominacions són Alemanya, Bèlgica i Itàlia, amb quatre cadascun. La candidatura guanyadora es decidirà amb motiu del Dia Internacional dels Museus, el 18 de maig.
 

L’European Museum of the Year Award (EMYA) és el reconeixement europeu més prestigiós per als museus del continent. Està lliurat pel Consell d’Europa per a distingir les apostes qualitatives i està adreçat tant a museus petits com grans, així com públics i privats.
 

El Museu Europeu de l’Any del 2015 va ser Rijkmuseum (Àmsterdam), mentre que el 2014 va ser el Masumiyet Müzesi (Museu de la Innocència, d’Istanbul); el 2013, el Riverside Museum (Glasgow) i el 2012, el Museo Madinat al-Zahra (Córdova). L’únic museu català que ha guanyat l’EMYA és el CosmoCaixa de Barcelona, l’any 2006. El Guggenheim de Bilbao el va obtener l’any 2000. Altres guanyadors han estat el Salzburg Museum (2009), el Victoria and Albert Museum de Londres (2003), el Museu Olímpic de Lausana (1995) i el Musée de la Carmargue d’Arles (1979).
 

La inclusió del Cau Ferrat entre els nominats dels EMYA suposa un reconeixement a la reforma i la rehabilitació duta a terme entre el 2010 i el 2014, que ha permès adaptar el que va ser l’estudi de Santiago Rusiñol a les necessitats del segle XXI, tot mantenint i recuperant la seva essència original. Durant el primer any després de la seva reobertura (el 22 de desembre de 2014), els museus del Cau Ferrat i Maricel han rebut més de 55.000 visitants.

 

Museu del Cau Ferrat
 

El Cau Ferrat es va edificar en dues etapes gairebé successives entre 1893 i 1894 seguint els criteris que Santiago Rusiñol va donar a l’arquitecte, Francesc Rogent. Creat des de la voluntat de desenvolupar la seva concepció de l’Art Total, Rusiñol va concebre el Cau com el santuari de les arts per mitjà de la seva col•lecció artística i de les activitats que s’hi van portar a terme.

 

El 1893 hi va dipositar la seva col•lecció de ferro forjat, una de les més destacades d’Europa, i obres medievals de notable valor. A partir de 1894, el Cau Ferrat va créixer amb una extraordinària col•lecció d’art modern així com obres d’escultura, vidres, ceràmiques i objectes artístics. Es pot dir que cadascuna de les peces del Cau correspon a un passatge de la vida de Rusiñol.
 

Per les seves estances hi van passar una llarga llista i variada d’artistes i personalitats de tota mena, com Ramon Casas, Enric Morera, Joan Maragall, Àngel Ganivet, Manuel de Falla, Emilia Pardo Bazán, Eugène Ysaye o Benito Pérez Galdós, entre d’altres.
 

A la seva mort, el 1931, Rusiñol va llegar el Cau Ferrat a la Vila de Sitges per l’estimació que professava a aquesta població. Dos anys després, el 1933, es va inaugurar com a museu públic, sota el guiatge de Josep M. Folch i Torres que hi va aplicar criteris de museografia moderna però conservant en la seva integritat l’esperit artístic de Rusiñol.
 

L’actuació de reforma ha estat plantejada amb l’objectiu que el Museu del Cau Ferrat torni a esdevenir el Temple del Modernisme. L’obra ha permès la restauració dels diferents espais, la recuperació d’elements patrimonials que havien desaparegut amb el pas dels anys i l’adequació de les estances a la normativa museogràfica i d’instal•lacions actual,  tot mantenint l’esperit estètic  amb què va ser fundat. La intervenció ha dotat l’edifici dels serveis, aplicacions tecnològiques, senyalètica, retolació i establiment de circuïts propis d’un museu del segle XXI.
 

El Cau Ferrat conté les col·leccions d’art antic aplegades per l'artista (pintura, forja, ceràmica, vidre, arqueologia, escultura i mobiliari), així com d'art modern (pintura, dibuix, escultura) amb obres de Rusiñol, Casas, Picasso, R. Pichot, Mas i Fondevila, Zuloaga, Regoyos i Degouwe de Nucques, Enric Clarasó, Manolo Hugué i Pau Gargallo, entre d’altres. També exhibeix els dos Greco que Rusiñol va adquirir el 1894 i que van arribar al Cau Ferrat en processó cívica pels carrers de Sitges: Magdalena penitent i Les llàgrimes de Sant Pere.

 

ÚLTIMES NOTÍCIES

Sitges sedueix amb la major cita de l

21.03.2019

Sitges sedueix amb la major cita de l'art tèxtil
Fortuny, Rodin, Klee, Matisse, Picabia, Picasso, Dalí i Miró entren al Museu de Maricel

15.03.2019

Fortuny, Rodin, Klee, Matisse, Picabia, Picasso, Dalí i Miró entren al Museu de Maricel
La Generalitat atorga al Cau Ferrat i a Maricel el reconeixement de museus d’interès nacional

17.01.2019

La Generalitat atorga al Cau Ferrat i a Maricel el reconeixement de museus d’interès nacional

30.11.2018

L' espectacle Les tovalloletes no desapareixen per art de màgia arriba a Sitges per conscienciar sobre el respecte al medi ambient

AGENDA

Scrap + Sitges
Fins a 31.03.2019
Scrap + Sitges
Festes i activitats
Presentació de llibre: `Juegos salvajes´
28.03.2019
Presentació de llibre: `Juegos salvajes´
Activitats culturals
LÂ’Hora del Conte
29.03.2019
LÂ’Hora del Conte
Activitats culturals • Activitats infantils
Sitges sedueix amb la major cita de l

ÚLTIMES NOTÍCIES

Sitges sedueix amb la major cita de l'art tèxtil


RESERVA ARA!

Et garantim el millor preu

Festival Internacional de Patchwork. Sitges 2019

AGENDA

Festival Internacional de Patchwork. Sitges 2019

Mar 25