Comença la temporada del Xató
Aquest matí s’ha inaugurat la 18a temporada de la Ruta del Xató, acte mitjançant el qual s’ha donat per iniciada la nova temporada que les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf, dediquen a aquesta recepta, i que enguany arriba a la seva 18a edició. La Ruta del Xató és la proposta de turisme gastronòmic duta a terme al voltant d’aquesta original i única recepta, esdevenint un any més una completa oferta amb més de 150 propostes ofertes per una vuitantena d’establiments, així com per les diferents poblacions que la conformen.
L’acte d’inauguració, ha comptat la presència de Nandu Jubany i Fina Puigdevall, ambaixadors sortint i entrant respectivament de la Ruta del Xató. La prestigiosa xef Fina Puigdevall serà l’ambaixadora de la temporada 2014-2015 de la Ruta del Xató. La xef del restaurant Les Cols d’Olot, amb dues estrelles Michelin, ha pres possessió del càrrec de la mà del xef Nandu Jubany.
Entre els atractius principals de la Ruta, hi haurà les tradicionals Xatonades, les festes populars que les diferents poblacions que integren la Ruta del Xató, dediquen a aquesta recepta i en les que a part de poder degustar el Xató, els assistents poden participar en tallers concursos, tastos, etc.El proper diumenge 23 de novembre és el torn de Vilanova i la Geltrú que celebrarà el Festival del Xató. Les altres xatonades populars, ja un cop iniciat l’any 2015, són la Xatonada Popular del Vendrell (1 de febrer de 2015), la Festa del Xató de Vilafranca del Penedès (22 de febrer de 2015), i la Xatonada Popular de Calafell (1 de març de 2015). D’altra banda, els restaurants recomanats de Sitges ofereixen un menú de xató durant tota la temporada.
La Ruta del Xató està organitzada per la Coordinadora de Gremis de la Ruta del Xató, formada pel Patronat de turisme del Vendrell, l'agència de promoció de turisme de Sitges, el Patronat de comerç i turisme de Vilafranca del Penedès, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Turisme de Calafell i els gremis d'hostaleria de l'Alt Penedès, el Baix Penedès, Sitges i Vilanova i la Geltrú, i compta amb el suport de la Do Penedès, la Diputació de Barcelona i la Diputació de Tarragona, i amb el patrocini d'Anxoves de l'Escala, Cafès Novell, Casa Ametller i Comansi; La Vanguardia com a mitjà oficial i Catalunya Turisme com a col·laborador institucional.
![]() |
![]() |
© Ruta del Xató | © Ruta del Xató |
Menú de xató de SITGES DE NOVEMBRE A ABRIL (entre setmana), als següents restaurants:
CAFÈ BAR ROY C. Parellades, 9. Sitges T. 938 110 269 Altres especialitats: Ous estrellats del Roy |
ESMARRIS (Hotel Dolce Sitges) Can Girona. Camí de Miralpeix, 12. Sitges T. 938 109 000 Altres especialitats: Jarret de xai estofat amb puré rústic de moniato i salsa de rostit al pebre de Szechuán |
CLUB NÀUTIC GARRAF Escullera de Ponent, s/n. Garraf, Sitges T. 936 320 279 Altres especialitats: Arròs caldós de llamàntol
|
IRIS GALLERY (Hotel Estela Barcelona) Av. del Port d’Aiguadolç, 8. Sitges T. 938 114 545 Altres especialitats: Turbot amb formatge de cabra, suc d’alfàbrega i tomàquet deshidratat. |
EL “NOU” SECRETO C. Sant Pere, 12. Sitges T. 639 775 852 Altres especialitats: Morro de bacallà amb olivada i confitura de tomàquet i Entrecot de bou a la Toscana
|
LA MASIA DE SITGES Passeig Vilanova, 164. Sitges T. 938 941 076 Altres especialitats: Entrecot a la brasa amb salsa a escollir |
LA SANTA MARIA Passeig de la Ribera, 52. Sitges T. 938 940 040 Altres especialitats: Cassola de bacallà, cloïsses i espàrrecs verds
|
LOS VIKINGOS C. del Marquès de Montroig, 7-9. Sitges T. 938 949 687 Altres especialitats: bacallà gratinat amb una suau crema d’allioli |
PICNIC Passeig de la ribera, s/n.. Sitges T. 938 110 040 Altres especialitats: Arròs de conill i cargols |