Es presenta el Carnaval de Sitges 2015

Sitges celebra 40 Carnavals al carrer. Del 12 al 18 de febrer, la festa més multitudinària del calendari tornarà a lluir en un any d’aniversari per al qual s’han preparat diverses novetats. La més destacada, la instal•lació d’un espai de graderies, gratuït, obert a tothom i amb servei de bar, a La Fragata per on desfilaran les més de 2.500 persones disfressades que s’integren en les 50 colles que participen a les rues. En aquest punt serà des d’on els més de 200 periodistes acreditats donaran cobertura a la festa més boja de l’any. L’aportació municipal al Carnaval és de 130.000 €.

 

El Carnaval atrau milers de visitants anualment, unes 300.000 persones, segons càlculs d’edicions anteriors. Per garantir la seguretat dels que gaudeixen de la festa, entre Dijous Gras(12 de febrer) i Dimecres de Cendra (18 de febrer), es desplegaran a Sitges un miler d’efectius entre agents de la Policia Local, Mossos d’Esquadra, Creu Roja, SEM, Bombers i Protecció Civil. Les nits de major afluència (dissabte, diumenge i dimarts) serà quan la presència dels cossos de seguretat i sanitaris serà major i, per atendre possibles emergències mèdiques, s’instal•laran punts d’atenció sanitària en diferents ubicacions. En aquesta edició, la seguretat es complementa de nou amb un servei de vigilància privada. Per facilitar i afavorir l’arribada i sortida de visitants, les empreses de transport públic, tant de tren com de bus, oferiran serveis especials durant els dies de major flux. Aquest any, una de les principals novetats del recorregut és que s’habilitaran portes de pas que facilitaran la mobilitat dels vianants en tots els carrers per on circulen les rues. També, com a novetat, els establiments podran obrir fins a les 4 hores de la matinada.

 

Els personatges i el programa

Coincidint amb els 40 anys de Carnaval al carrer, l’organització de Sa Majestat Carnestoltes ha recaigut sobre la colla més antiga, Erem Pocs, que ja va participar en aquell primer Carnaval. El grup prepara un Arribo per al que ha comptat amb la col•laboració de Hansel Cereza, un dels fundadors de la Fura dels Baus i, també, membre d’algunes produccions del Cirque Du Soleil, i de Ricky Coll, vinculat al món de la interpretació. La màxima autoritat de la festa aterrarà a Sitges a La Fragata, a les 19.30 hores.

 

El mateix Dijous Gras, també a La Fragata, es presentarà la Reina del Carnaval i la Reina Infantil, a càrrec del grup El Carrussel. La presentació dels dos personatges femenins festa serà a les 20 hores i, un cop presentats, el Carnestoltes i les dues Reines iniciaran el recorregut que els portarà fins a l’Ajuntament on prendran el relleu al govern municipal i començarà així la setmana de Carnaval.

 

Però són moltes les persones que ja fa setmanes que treballen en els preparatius perquè la festa surti al carrer. Al Carrossòdrom, les naus on es fabriquen les carrosses, fusters, pintors, electricistes i manyans, treballen perquè les colles puguin lluir les espectaculars carrosses que es veuran durant les rues. També treballen incansablement les cosidores i modistes per deixar a punt tots els detalls de les disfresses i les colles que assagen les coreografies que mostraran al públic el diumenge 15 i el dimarts 17, a la Disbauxa i l’Extermini, respectivament. Com a novetat, aquest Carnaval i a petició de les colles, totes dues rues començaran a les 20 hores, mitja hora més tard que l’any anterior.

 

El programa de Carnaval més enllà de la presentació dels personatges i les rues, agrupa altres actes que serveixen per apropar la festa a tots els racons. Entre els actes més novedosos, l’espectacle benèfic Gran Gala de Venècia 2015, que dirigida per Giorgio Manni, el divendres 13, mostrarà a Sitges un dels Carnavals més coneguts del món en un acte que recaptarà fons que es destinaran a Càritas. El mateix divendres el grup Elegibó presentarà l’espectacle d’escenari Kimbara, en el que fon música de festa i percussió. La formació comptarà amb la col•laboració d’altres grups musicals, en un espectacle que dedica una nova cançó al mestre Janio Marti. Aquest any, el programa incorpora també dues festes infantils, la primera el dissabte a la plaça Catalunya i la segona dilluns de Carnaval.

 

Actes com les visites dels personatges de la festa i les seves comitives, durant tot el divendres; la visita al Mercat Municipal i la Cursa de Llits Disfressats, el matí de dissabte, i les rues completen un programa que inclou també xatonades i que finalitzarà amb l’Enterro de Sa Majestat Carnestoltes, el Dimecres de Cendra. El Carnaval donarà pas a l’inici de la Quaresma, per redimir els excessos i pecats comesos durant la festa.

 

Un apunt d’història

El Carnaval de Sitges se celebra ininterrompudament des del 1976, en un format proper al que coneixem avui en dia. Anomenat en el seu dia com el Carnaval de la Democràcia, les entitats van recuperar el control organitzatiu i el protagonisme de la festa, tal com continua a dia d’avui. 40 anys d’història en els que les entitats (Societat Recreativa El Retiro, Casino Prado Suburense, Grup d’Independents del Carnaval, Cases Noves i Club Natació) assumeixen la responsabilitat de crear les carrosses i organitzar les diferents colles que es reuneixen sota els seus respectius paraigües. No obstant els 40 anys de la recuperació de la festa al carrer, el document més antic referent al Carnaval de Sitges data del segle XV i s’inclou com una de les festes religioses movibles en un pergamí que el situa en el calendari com la festa de Carnestoltes.

ÚLTIMES NOTÍCIES

Sitges sedueix amb la major cita de l

21.03.2019

Sitges sedueix amb la major cita de l'art tèxtil
Fortuny, Rodin, Klee, Matisse, Picabia, Picasso, Dalí i Miró entren al Museu de Maricel

15.03.2019

Fortuny, Rodin, Klee, Matisse, Picabia, Picasso, Dalí i Miró entren al Museu de Maricel
La Generalitat atorga al Cau Ferrat i a Maricel el reconeixement de museus d’interès nacional

17.01.2019

La Generalitat atorga al Cau Ferrat i a Maricel el reconeixement de museus d’interès nacional

30.11.2018

L' espectacle Les tovalloletes no desapareixen per art de màgia arriba a Sitges per conscienciar sobre el respecte al medi ambient

AGENDA

Scrap + Sitges
Fins a 31.03.2019
Scrap + Sitges
Festes i activitats
Presentació de llibre: `Juegos salvajes´
28.03.2019
Presentació de llibre: `Juegos salvajes´
Activitats culturals
LÂ’Hora del Conte
29.03.2019
LÂ’Hora del Conte
Activitats culturals • Activitats infantils
Sitges sedueix amb la major cita de l

ÚLTIMES NOTÍCIES

Sitges sedueix amb la major cita de l'art tèxtil


RESERVA ARA!

Et garantim el millor preu

Scrap + Sitges

AGENDA

Scrap + Sitges

Mar 26