Història i cultura

Història:

El nom de Sitges ve de "sitja" de procedència preromana que vol dir "clot fondo, dipòsit de grans". Els primers sitgetans habitaven, ja abans del neolític, el lloc conegut com la punta de les coves (passat el golf Terramar) i en el turó de la Punta, on avui es troba l'església i l'Ajuntament.

 

Al segle XVIII Catalunya obté el permís per poder comerciar directament amb Amèrica. L'economia es troba a mans dels comerciants i els que tornen enriquits arreglen les antigues cases del poble. La vila es converteix en un punt d'estiueig dels “americanos” sitgetans.

 

Al 1879 ja es practicaven els banys com a teràpia medicinal i de l'afició dels balnearis es passa directament a la platja. Sitges, és seu d'estiueig de molts americanos-sitgetans i esdevé un poble per a prendre les aigües.

 

Amb l'arribada de Santiago Rusiñol al 1891, Sitges es convertí en el focus cultural del modernisme. L'any 1909, de la mà de Ramon Casas i Miquel Utrillo, visità Sitges Charles Deering, nord-americà que transformà el carrer de Fonollar, de típiques cases marineres i l'antic hospital, en un palau. El Palau Maricel i el Cau Ferrat (casa-estudi de Rusiñol) esdevingueren dos pols d'atracció cultural. Poc desprès Francesc Armengol va projectar la ciutat-jardí Terramar i el Passeig Marítim. El 1928 es creà l'Atracció de Forasters i el 1934 l'oficina de turisme. A partir d'aleshores Sitges esdevindrà un punt de referència turística europea.

(Adaptació d’un estret del capítol escrit per Àngels Parés: La Vila de Sitges en Quatre Pinzellades del llibre Història de Garraf de Rafael Mateos Ayza)

 


Cultura:

Sitges és una vila costanera que ha sabut guardar els seus valor culturals i artístics. Les restes de l’antiga vila medieval es barregen amb el llegat dels americanos, aquells que tornaren amb fortuna de l’aventura americana i es van fer construir grans mansions. A Sitges encara s’hi respira l’ambient bohemi heretat del polifacètic artista Santiago Rusiñol que va convertir la població en la meca del Modernisme.

 

La vila ha atret des d’antuvi l’interès d’artistes i  pintors, i encara avui hi viu una colònia d’artistes que mostren les seves obres als seus tallers. Per descobrir la riquesa cultural de la vila només cal fer un tomb pels carrers del centre, pel nucli antic i pel passeig, però si voleu aprofundir podeu fer una visita guiada pels temps dels americanos o del modernisme. Una altra bona opció és una visita els 4 museus: Cau Ferrat, Maricel, Romàntic i Fundació Pere Stämpfli.  (Rutes)

ÚLTIMES NOTÍCIES

AGENDA

Sitges sedueix amb la major cita de l

ÚLTIMES NOTÍCIES

Sitges sedueix amb la major cita de l'art tèxtil


RESERVA ARA!

Et garantim el millor preu

Scrap + Sitges

AGENDA

Scrap + Sitges

Mar 25